Użytkowanie serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Niektóre pliki COOKIES są niezbędne do poruszania się po stronie i prawidłowego korzystania z serwisu. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Brak zgody na instalację plików cookie może być wyrażony poprzez ustawienia przeglądarki. Więcej szczegółów w Polityce Prywatności.

Test Nietolerancja Glutenu+Celiakia

37,34 zł
Brutto

Test nietolerancja glutenu + celiakia (1 test) domowy, kasetkowy test immunochromatograficzny przeznaczony do wykrywania swoistych przeciwciał klasy IgA skierowanych przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) i gliadynom (DGP).

1 szt. Wyrób medyczny inny
DIATHER PETRUSEWICZ SP.K.

1
24942

ZASTOSOWANIE
Szybki test, przeznaczony do wykrywania we krwi i surowicy przeciwciał klasy IgA skierowanych przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej (tTG), która jest głównym autoantygenem rozpoznawanym przez przeciwciała skierowane przeciwko endomysium mięśni gładkich oraz przeciwciał skierowanych przeciwko i gliadynom (DGP).

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
Test nietolerancja glutenu + celiakia jest przeznaczony do wykrywania we krwi i surowicy przeciwciał klasy IgA skierowanych przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej (tTG), która jest głównym autoantygenem rozpoznawanym przez przeciwciała skierowane przeciwko endomysium mięśni gładkich oraz przeciwciał skierowanych przeciwko i gliadynom (DGP). W trakcie badania obecne we krwi przeciwciała klasy IgA (przeciwko tTG lub przeciwko gliadynie) połączą się z barwnymi cząsteczkami lateksu, opłaszczonymi przeciwciała przeciwko przeciwciałom klasy IgA. Powstające koniugaty zbudowane z cząsteczek lateksu połączonych z przeciwciałami skierowanymi przeciwko IgA i z przeciwciałami klasy IgA, migrują wzdłuż membrany, zgodnie   z siłami kapilarnymi do odpowiednich pół testowych ( odpowiednio w polach T1  T2) znajdują się rekombinowane tTG i deaminowane peptydy gliadyny. Cząsteczki te wychwytują koniugaty lateksowe utworzone w oparciu o obecne w próbce przeciwciała klasy IgA, skierowane przeciwko tTG i/lub przeciwko  gliadynie w wyniku czego pojawiają się odpowiednie czerwone linie. Wyniki testu są interpretowane na podstawie obecności odpowiednich linii po15 minutach.

WSKAZANIA DO WYKONANIA TESTU
- wzdęcia i ból brzucha
- przewlekła biegunka
- wymioty
- zaparcia
- dla osób, które w najbliższej rodzinie mają krewnych z nietolerancją glutenu lub celiakią
- osoby z cukrzycą typu 1

OPAKOWANIE ZAWIERA
1x kasetka testowa, 1x pipeta plastikowa, 1x fiolka z buforem, 1x sterylny nakłuwacz do pobierania próbki krwi, instrukcja użycia.


PYTANIA I ODPOWIEDZI

KTO POWINIEN WYKONAĆ TEST?
TEST NIETOLERANCJA GLUTENU+CELIAKIA jest przeznaczony dla osób z objawami takimi jak wzdęcia i ból brzucha, przewlekła biegunka, wymioty, zaparcia; dla osób, które w najbliższej rodzinie mają krewnych z nietolerancją glutenu lub celiakią, dla osób z cukrzycą typu 1. Test jest przydatny dla osób chorych na celiakię w celu monitorowania prawidłowości diety (w takim przypadku wyniki powinny być negatywne).

CO OZNACZA WYNIK NEGATYWNY?
Wynik negatywny testu oznacza brak nietolerancji glutenu. Nie jest wymagane podejmowanie żadnych działań.

CO OZNACZA WYNIK POZYTYWNY?
Wynik pozytywny testu oznacza podejrzenie nietolerancji glutenu. Należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym, który może zlecić wykonanie dodatkowych badań.

JAKA JEST DOKŁADNOŚĆ TESTU?
Dokładność testu (tTG: transglutaminaza tkankowa) wynosi 98%.
Dokładność testu (DGP: deaminowane peptydy gliadyny) wynosi 98%.

Charakterystyka

Rodzaj
Wyrób medyczny

4